niedziela, 28 listopada 2010

Tiramisu

Przepis na cztery porcje. Robię tiramisu w czterech oddzielnych pucharkach.

Składniki:
- serek mascarpone Piątnica
- 3/4 szklanki mleka
- śmietana śnieżka (w proszku)
- cukier puder 40 g.
- 16 biszkoptów paluszków (ladyfingers)
- 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
- szklanka mocnej kawy (ja używam trzech łyżeczek rozpuszczalnej)
- kieliszek rumu

Sposób przyrządzenia
- dolać rumu do kawy, wymieszać
- nasączyć biszkopty kawą z rumem przy użyciu łyżeczki
- do miski wlać mleko, dodać śnieżki, ubić mikserem
- dodać mascarpone i cukier puder, rozmieszać ręcznie wszystkie grudki aż do uzyskania jednolitej masy
- na spód naczynia kładziemy dwa biszkopty, na to dwie łyżki masy, potem dwa biszkopty i dwie łyżki masy, powinno starczyć na cztery porcje
- ucieramy czekoladę na tarce i posypujemy tiramisu
- odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 h

1 porcja: 3,0 WW, 2,0 WBT

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz