niedziela, 5 grudnia 2010

Spaghetti

Sos na trzy porcje

Sos do spaghetti

Składniki
- średnia cebula
- pół papryki (czerwonej, zielonej, wedle gustu)
- szynka, ja biorę trzy-cztery plastry (można użyć dowolnego mięsa, co kto lubi)
- oliwa z oliwek do smażenia
- bazylia, dwie łyżeczki
- oregano, dwie łyżeczki
- koncentrat pomidorowy, około 200 ml
- makaron spaghetti
- sól
- ser parmezan

Sposób przyrządzenia
- kroimy cebule oraz paprykę w kostkę i wrzucamy do garnka
- zalewamy niewielką ilością wody
- dodajemy pół łyżeczki soli
- gotujemy dwadzieścia minut pod przykryciem, na wolnym ogniu
- w międzyczasie rozgrzewamy na patelni oliwę i podsmażamy szynkę, którą potem dorzucamy do garnka
- po dwudziestu minutach dodajemy koncentrat, bazylię i oregano i gotujemy jeszcze 5-10 minut

W międzyczasie
- nastawiamy na gaz drugi garnek, zagotowujemy wodę i wrzucamy makaron (gotujemy wedle informacji na opakowaniu, zazwyczaj 11-13 minut by był al dente)

Gotowe danie
- odcedzamy makaron, polewamy sosem, posypujemy parmezanem

1 porcja: WW ma właściwie tylko makaron, 2,2 WW w 100 g., ugotowanego. WBT wedle użytych sładników

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz