Ciasto:
240 g mąki
50 g cukru
100 masła w temp. pokojowej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
300-400 g owoców sezonowych
cukier do posypania, jeśli owoce są kwaśne / bez cukru, jeśli są słodkie
Kruszonka (nieobowiązkowa):
50 g posiekanych migdałów
40 g cukru
10 g mleka
Lody śmietankowe
Wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i masłem pokrojonym w kostki. Dodać jajko. Ciasto ugnieść. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Owoce umyć, obrać/wydrylować/pokroić, przesypać cukrem, jeśli trzeba, ułożyć na cieście.
(Kruszonka: Zmiksować migdały z cukrem i mlekiem. Posypać owoce.)
Piec 23 minuty w 200C. Ustawić kratkę w piekarniku bliżej dna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz